Analiza a trei defecțiuni comune în transmisia cu viteze
(1) Eroare de fabricație
La fabricarea angrenajelor, de obicei sunt generate mai multe erori tipice, cum ar fi excentricitatea, eroarea de pas, eroarea de pas și eroarea profilului dintelui. Există multe motive pentru aceste erori, inclusiv erori în mișcarea mașinii-unelte, erori în sculele de tăiere, erori în instalarea și depanareanecorespunzătoare a uneltelor, pieselor de prelucrat și sistemelor de mașini-unelte, erori ale dispozitivelor de fixare și deformarea angrenajului cauzată de stresul intern în timpul tratamentului termic. . Atunci când aceste erori ale angrenajelor sunt mari, ele pot cauza interferențe de micro inerție în transmisia angrenajului, provocând impact și vibrații în timpul angrenării angrenajului, rezultând zgomot semnificativ.
(2) Eroare de asamblare
Datorită tehnologiei și metodelor de asamblare, există de obicei o eroare de asamblare de „un capăt în contact și un capăt suspendat” la asamblarea angrenajelor; Deviația liniară a arborelui angrenajului (coaxialitate, eroare de centrare) și dezechilibrul angrenajului, etc. Contactul unui capăt sau deviația liniară a arborelui angrenajului poate cauza o sarcinăneuniformă asupra angrenajului, ceea ce duce la supraîncărcarea unor dinți și provocând uzură locală precoce și, în cazuri severe, ducând chiar la fracturi dentare. Dezechilibrul angrenajelor va provoca vibrații și zgomot de impact.
(3) Defecțiuni generate în timpul funcționării
1> Deformarea plastică a suprafeței dintelui. Când materialul angrenajului este moale și transmite o sarcină mare, este predispusă să apară deformarea plastică a suprafeței dintelui. Sub acțiunea frecării excesive între suprafețele dinților, tensiunea de contact între suprafețele dinților va depăși limita de curgere a materialului pentru rezistența la compresiune, iar materialul suprafeței dintelui va intra într-o stare plastică, provocând curgerea plastică a metalului suprafeței dintelui. Rezultă formarea de caneluri concave pe suprafața dinților angrenajului de antrenare în apropierea liniei de pas, în timp ce suprafața dinților a angrenajului condus lângă linia de pas formează margini convexe, provocând astfel deteriorarea profilului dintelui. Uneori, pe suprafața dinților conduși a anumitor tipuri de angrenaje pot apărea „bavuri flash”. În cazuri severe, metalul extrudat care umple golul superior poate provoca vibrații severe, chiar îndoire sau rupere, afectând angrenarea și transmisianormală a angrenajelor.
2> Fractura dinților angrenajului. În timpul transmisiei angrenajului, forța exercitată de angrenajul de antrenare și forța de reacție exercitată de angrenajul condus acționează ambele asupra dinților celuilalt prin puncte de contact. Cea mai periculoasă situație este atunci când punctul de contact este situat în vârful dinților la un moment dat; În acest moment, dinții angrenajului sunt ca o grindă cantilever, iar tensiunea de încovoiere generată la rădăcina dinților angrenajului după ce au fost încărcate este maximă. Dacă există o suprasarcină bruscă sau o suprasarcină de impact, este ușor să se provoace o fractură de suprasarcină la rădăcina dinților angrenajului. Chiar dacănu există o condiție de forță de suprasarcină de impact, fenomenul de concentrare alternantă a tensiunilor generate de dinții angrenajului sub sarcină alternativă este încă predispus la fisuri de oboseală; Se extinde treptat, provocând fractura prin oboseală a dinților angrenajului de la rădăcina dintelui. În plus, din cauza erorilor de fabricație și instalare, a daunelor cauzate de crăpăturile de stingere, fisurile de șlefuire și subțierea excesivă a grosimii dintelui după uzură severă, pot apărea și fracturi la orice parte a dinților angrenajului.
3> Oboseala suprafeței dintelui. Așa-numită oboseală a suprafeței dentare include în principal pitting și peeling de suprafața dintelui. Cauza principală a coroziunii prin pitting este micro fisurile de oboseală cauzate de solicitarea pulsatorie de contact pe suprafața de lucru a dinților angrenajului. Când uleiul de lubrifiere intră în zona de fisurare a suprafeței, orificiul de admisie este mai întâi închis și apoi stors în timpul procesului de plasare. Uleiul lubrifiant din zona de fisuri de micro oboseală face ca zona de fisuri de pe suprafața dintelui să se extindă la presiune ridicată, ducând la desprinderea particulelor de metal de suprafață de pe suprafața dintelui, lăsând gropi mici și formând coroziune pe suprafața dintelui. Atunci când fisurile de oboseală de pe suprafața dinților angrenajului continuă să se propagă mai adânc și mai departe sau provoacă eșecul și conectarea unei serii de gropi mici, rezultând suprafețe mari sau bucăți mari de detașare, se formează decojirea suprafeței dinților.
4> Uzura sau zgarieturi pe suprafata dintelui. Alunecarea relativă a dinților angrenajului în timpul transmisiei prin angrenare, cuplată cu lubrifiere slabă, ulei lubrifiantnecurat, ulei de lubrifiere deteriorat,-suprasarcina de viteză sau calitatea slabă a tratamentului termic, toate pot cauza uzura adezivului, uzura abrazivă, uzura coroziunii și zgârieturile pe suprafața dinților angrenajului.
Pentru defecțiunile care apar în timpul transmisiei angrenajului, ar trebui efectuată o analiză cuprinzătoare din aceste trei puncte pentru a identifica cauza principală a problemei. Producția de roți dințatenecesită o mare precizie în valorinumerice și chiar și o ușoară eroare poate duce la producerea angrenajului canecalificat și casat, provocând pierderi. Prin urmare, atunci când produc angrenaje, angajații trebuie să fie pe deplin concentrați pentru a reduce erorile inutile.